Go Back
mandelkubb med gräddfil

Mandelkubb med gräddfil - underbar krispig yta och mjuk insida

Hembakade och underbart goda mandelkubb med gräddfil, med krispig yta och mjuk insida. Mandelkubbarna smakar allra godast nygräddade med ett glas kall mjölk.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 15

Ingredienser
  

  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk bittermandelarom
  • 125 g smör
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl gräddfil

Instruktioner
 

  • Börja med att starta ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig ugn).
  • Mät sedan upp vetemjöl, strösocker och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ordentligt.
  • Tillsätt bittermandelarom och blanda igen.
  • Skär smöret i mindre bitar och arbeta in i mjölet tills det blir smuligt.
  • Knäck i ägget och ha i gräddfilen. Arbeta degen tills den precis går ihop. Om du knådar för mycket börjar gluten bildas och mandelkubbarna blir sega.
  • Ta upp degen på mjölad yta och forma till en rulle, ca 30 cm lång. Skär i ca 2 cm tjocka skivor och doppa snittytan i pärlsocker.
  • Lägg på plåt och lämna lite mellanrum, så att mandelkubbarna får plats att jäsa upp och flyta ut.
  • Grädda mandelkubbarna i 12-15 minuter, tills dom fått lite färg.
Keyword kakor, mandelkubb, småkakor