Go Back
chokladtarte med pepparkakskola

Chokladtarte med pepparkakskola och vispad grädde

Recept på en god chokladtarte med pepparkakskola och vispad grädde. Den perfekta juldesserten för dig som älskar choklad, kola och pepparkaka.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 3 t 20 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 10

Ingredienser
  

Chokladtarte

  • 180 g vetemjöl 3 dl
  • 1 msk florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1/4 tsk salt
  • 115 g smör kallt, tärnat
  • 1 st ägg

Pepparkakskola

  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 2 dl grädde rumsvarmt
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Instruktioner
 

Chokladtarte

  • Blanda först alla torra ingredienser i en bunke.
  • Kör sen i matberedare tillsammans med det kalla, tärnade smöret. Kör tills det blir smuligt.
  • Tillsätt ägget och kör tills det blandats, men fortfarande är större klumpar.
  • Ta upp på lätt mjölat bord och forma till en boll. Eller flera små, om du ska använda små formar. Platta till degen och plasta in eller lägg i lufttät matlåda. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  • Ta fram och kavla ut till ca 3-4 mm tjock. Lägg i pajformen och tryck till ordentligt. Nagga botten och kanterna. Och ställ tillbaka i kylen va 20-30 min. Eller frysen 5-10 min.
  • Grädda 20 min på 180 grader varmluft.

Pepparkakskola

  • Häll sockret i en kastrull på medelvärme och sätt i en termometer.
  • Låt sockret smälta tills det blivit gyllene.
  • Ta kastrullen från plattan och rör ner grädden, lite i taget. Rör hela tiden. När all grädde är i, tillsatt smöret och blanda.
  • Sätt tillbaka kastrullen på plattan, medelvärme och värm kolan till 118 grader. Fortsätt röra runt, så att det blandar sig ordentligt.
  • När kolan nått 118 grader kan du hälla över den i en bunke så att den svalnar lite, innan du fyller upp pajskalet.
  • Låt pajen svalna innan du ställer den i kylen ca en timme.
Keyword chokladtarte, juldessert, pepparkakskola