Chokladtarte med pepparkakskola och vispad grädde

chokladtarte med pepparkakskola

Recept på chokladtarte med pepparkakskola

Här kommer ett recept på en chokladtarte fylld med seg pepparkakskola. Kolan är ganska söt, så det är gott att servera chokladtarten med en rejäl klick vispad grädde för att balansera det söta. Det är också gott att strössla lite krossade pepparkakor på toppen, för extra crunch. Så om du älskar choklad, kola och pepparkaka kommer du nog gilla den här juldesserten.

chokladtarte med pepparkakskola

Vilka ingredienser behövs för att göra chokladtarte med pepparkakskola?

Okej, allt du behöver för att göra den här söta julefterrätten är 8 ingredienser. Och det bästa av allt är att det är sånt man brukar ha hemma i skafferiet och kylskåpet.

Ingredienser till chokladtarte:

  • Vetemjöl
  • Florsocker
  • Salt
  • Kakao
  • Smör

Ingredienser till pepparkakskola:

  • Socker
  • Smör
  • Grädde
  • Pepparkakskrydda

Hur många räcker det till?

Degen räcker till att fylla en stor form på 23 cm, vilket ger ungefär 10-12 bitar. Jag valde att göra chokladtarten i 4 mindre portionsformar på 10 cm och fick deg över. Pepparkakskolan räckte räckte precis till mina 4 formar.

Degen som blir över kan du frysa in, för att använda en annan gång.

chokladtarte med pepparkakskola

Några tips för att lyckas med din chokladtarte och pepparkakskola

  • Väg vetemjölet. För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det bäst att väga vetemjölet, så att du får rätt mängd. För om du istället gräver med decilitermåttet i mjölpåsen, kan mängden mjöl variera väldigt mycket. Och den variationen beror på att mjölet packas olika hårt. Har du ingen köksvåg, är det näst bästa alternativet att använda en sked för att ta mjöl och fylla på i måttet. Och sen stryka av det överflöda mjölet.
  • Nagga botten. Det är viktigt att nagga botten ordentligt för att undvika att botten bubblar upp. Eller att skalet glider ner längs kanterna. Dom små hålen hjälper värmeångan att ta sig ut. Glöm inte att nagga kanterna och skarven där botten möter kanterna.
  • Kyl degen. En väl kyld deg håller formen bättre i ugnen, så låt den gärna stå i kylskåpet 20-30 min. Eller i frysen 5-10 min.
  • Häll i grädden sakta. Genom att hälla grädden sakta, sakta, undviker du att det blir en stor klump av allt. Grädden har en lägre temperatur än sockret, vilket gör att den kyler ner sockret så att det stelnar. Så börja med att hälla i lite grann och rör hela tiden. Fortsätt sen att tillsätta lite grädde i taget.
chokladtarte med pepparkakskola

Chokladtarte med pepparkakskola och vispad grädde

Recept på en god chokladtarte med pepparkakskola och vispad grädde. Den perfekta juldesserten för dig som älskar choklad, kola och pepparkaka.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 3 t 20 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 10

Ingredienser
  

Chokladtarte

  • 180 g vetemjöl 3 dl
  • 1 msk florsocker
  • 2 msk kakao
  • 1/4 tsk salt
  • 115 g smör kallt, tärnat
  • 1 st ägg

Pepparkakskola

  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör rumsvarmt
  • 2 dl grädde rumsvarmt
  • 2 tsk pepparkakskrydda

Instruktioner
 

Chokladtarte

  • Blanda först alla torra ingredienser i en bunke.
  • Kör sen i matberedare tillsammans med det kalla, tärnade smöret. Kör tills det blir smuligt.
  • Tillsätt ägget och kör tills det blandats, men fortfarande är större klumpar.
  • Ta upp på lätt mjölat bord och forma till en boll. Eller flera små, om du ska använda små formar. Platta till degen och plasta in eller lägg i lufttät matlåda. Låt vila i kylen ca 1 timme.
  • Ta fram och kavla ut till ca 3-4 mm tjock. Lägg i pajformen och tryck till ordentligt. Nagga botten och kanterna. Och ställ tillbaka i kylen va 20-30 min. Eller frysen 5-10 min.
  • Grädda 20 min på 180 grader varmluft.

Pepparkakskola

  • Häll sockret i en kastrull på medelvärme och sätt i en termometer.
  • Låt sockret smälta tills det blivit gyllene.
  • Ta kastrullen från plattan och rör ner grädden, lite i taget. Rör hela tiden. När all grädde är i, tillsatt smöret och blanda.
  • Sätt tillbaka kastrullen på plattan, medelvärme och värm kolan till 118 grader. Fortsätt röra runt, så att det blandar sig ordentligt.
  • När kolan nått 118 grader kan du hälla över den i en bunke så att den svalnar lite, innan du fyller upp pajskalet.
  • Låt pajen svalna innan du ställer den i kylen ca en timme.
Keyword chokladtarte, juldessert, pepparkakskola