Chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

Baka chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

Vad säger du om ett recept på mega-goda chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad? Dom har en sådär härligt segmjuk och kladdig insida och krispig utsida. Det kan nog faktiskt vara en av dom godaste kakorna jag ätit.

En av dom sakerna jag älskar mest med det här receptet, är att kakorna blir chunky. Alltså verkligen riktigt, riktigt chunky. Dom flyter inte ut, utan blir mer bulliga och ser sådär rustika ut.

chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

Recept i sitt original kommer ifrån Cupcake Jemma. Som i sin tur har inspirerats och tagit fram ett recept som ska likna chocolate chip cookies från ett väldigt populärt bageri i New York. Som heter Levain Bakery.

Men här har jag gjort några ändringar i receptet, för att jag hade en idé om en mer julig kaka smaksatt med saffran och mörk choklad. Dom har även nötter i, men dom har jag tagit bort. Plus att jag faktiskt minskat mängden choklad. Lite otippat för någon som älskar choklad. Men jag tyckte att den mörka chokladen tog över, så att man inte kände smaken av saffran lika tydligt.

I originalreceptet bakar dom även med självjäsande mjöl, något som är ganska vanligt i amerikanska recept. Men eftersom det kanske inte är något man vanligtvis har hemma, så har jag bytt ut det och justerat receptet så att det funkar med vanligt vetemjöl.

chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

Knep för att lyckas med dina kakor

Det här receptet skiljer sig från andra recept jag sett på chocolate chip cookies. Både i tillvägagångssätt och att kakorna ska frysa innan gräddning.

  • För att verkligen få till den där riktigt krispiga utsidan, se till att ställa in plåten med bakplåtspapper samtidigt som du startar ugnen. Då blir plåten riktigt varm och kakan att gräddas ordentligt även på undersidan.
  • Övergrädda inte! Håll koll på kakorna och tiden, så dom inte gräddas för länge. Då kommer dom inte bli sådär sega inuti. Så undergrädda hellre. Dina chocolate chip cookies är klara när dom börjat få färg.

Låt inte den långa förberedelsetiden avskräcka dig från att testa receptet. Kakorna ska nämligen frysa i 1,5 timme innan gräddning. Utöver det går dom ganska snabbt och enkelt att göra. Och dom här kakorna är verkligen värda att vänta på.

chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

Chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad

Recept på mega-goda chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad. Kakorna blir riktigt chunky med en krispig utsida och en supergod segmjuk insida.
Förberedelser 1 t 45 minuter
Tillagningstid 18 minuter
Total tid 2 t 3 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 12

Ingredienser
  

  • 300 g mörk choklad
  • 230 g smör kallt
  • 160 g strösocker 1, 75 dl
  • 160 g brun farin 2 dl
  • 500 g vetemjöl 8 dl
  • 1/2 tsk salt
  • 1/4 tsk bikarbonat
  • 4 tsk bakpulver
  • 2 g saffran 4 pkt
  • 2 st ägg

Instruktioner
 

Förbered ingredienserna

  • Dela det kylskåpskalla smöret i mindre bitar och ställ sen tillbaks det i kylskåpet medan du förbereder resten av ingredienserna.
  • Mät upp strösocker i en bunke. Ta sen en del av strösockret och mortla det med saffranet. Jag har ingen mortel, så en liten kopp och sked funkar lika bra. Häll sen tillbaks det i bunken med resten av sockret och blanda ordentligt.
  • Mät sen upp och tillsätt farinsockret. Och rör runt så att saffranet blandas in ordentligt.
  • I en annan bunke, mät upp och blanda vetemjöl, salt, bikarbonat och bakpulver. Blanda gärna med en ballongvisp, så att bakpulver, salt och bikarbonat fördelas i mjölet.

Blanda degen

  • Ta fram smöret och lägg i bunken. Kör sen köksassistenten ca 30 sekunder, så att smöret mjuknar lite utan att bli krämigt.
  • Häll i sockret och kör 30-45 sekunder till. Du ska ha en ganska klumpig massa.
  • Nu är det dags att häll i chokladen. Kör sen ca 30 sekunder igen, så att chokladen blandas in.
  • Tillsätt mjölet med bakpulver, salt och bikarbonat och kör 30-45 sekunder. Nu ska det se ut som en smulig massa.
  • Ta fram äggen och knäck dom i en egen skål först och vispa upp dom lätt. Häll sen ner i bunken och kör maskinen 30-40 sek, tills det äggen blandats med övriga inredienser.
  • Degen kommer att se ganska smulig ut, men allt är som det ska. Enklast är nu om du har en köksvåg och kan väga kakdegen. 125 gram för 12 stora kakor eller 90 gram för 16 mindre.
  • Rulla inte, utan kläm bara ihop dom till knöliga bollar. Och lägg dom sen i en påse eller låda du kan frysa dom i. Låt kakbollarna frysa ungefär 1,5 timme.
  • Starta ugnen och ställ in plåten med bakplåtspapper direkt, så den hinner bli varm. Så att kakorna blir krispiga även på undersidan.
  • Grädda 6-8 kakor i taget, beroende på storlek. 18 min för dom stora kakorna och 14 min för dom mindre.
  • Låt svalna ca 20 min inan du hugger in på dina nybakade chocolate chip cookies med saffran och mörk choklad.

Anteckning

Vill du inte grädda alla på en gång, är det bara att spara kakbollarna i frysen och ta fram nästa gång du blir sugen på nygräddade kakor.
Keyword chocolate chip cookies, julkakor, saffran