Mandelkubb med gräddfil – underbar krispig yta och mjuk insida

mandelkubb med gräddfil

Mandelkubb med gräddfil – underbar krispig yta och mjuk insida

Hembakade och underbart goda mandelkubb med gräddfil. Inte alls sådär torra och tråkiga som jag minns att dom var när jag var liten. Med det här receptet blir resultatet supergott och mandelkubben får en härligt krispig yta och mjuk insida.

mandelkubb med gräddfil

Mandelkubb är som en blanding av en kaka och en bulle och har en väldigt speciell smak. Och den där speciella smaken kommer från bittermandel.

Är bittermandel giftigt?

Ja. Bittermandel innehåller stora mängder av ämnen som bildar ämnet vätcyanid, som är giftigt. Men att äta små mängder bittermandel i bakverk går bra.

Om du väljer att baka mandelkubb med bittermandel istället, tänk då på att bittermandlar är väldigt lika vanliga mandlar, så förvara dom på ett säkert ställe om du har barn. Eftersom barn är mindre, får dom i sig en större mängd gift i förhållande till sin kroppsvikt.

mandelkubb med gräddfil

Innehåller bittermandelarom mandlar?

Det här receptet innehåller bittermandelarom istället och det innehåller ingen riktig bittermandel. Utan är framställt på syntetisk väg, så att vi bara får smaken. Jag använde det här från Dr.Oetker.

Bittermandelarom innehåller inte heller några mandlar eller nötter. Men är man osäker är det såklart alltid bäst att läsa noga på förpackningens ingredienslista.

mandelkubb med gräddfil

Mandelkubb med gräddfil – underbar krispig yta och mjuk insida

Hembakade och underbart goda mandelkubb med gräddfil, med krispig yta och mjuk insida. Mandelkubbarna smakar allra godast nygräddade med ett glas kall mjölk.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 15

Ingredienser
  

  • 6 dl vetemjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk hjorthornssalt
  • 1 tsk bittermandelarom
  • 125 g smör
  • 1 st ägg
  • 1,5 dl gräddfil

Instruktioner
 

  • Börja med att starta ugnen på 200 grader varmluft (225 vanlig ugn).
  • Mät sedan upp vetemjöl, strösocker och hjorthornssalt i en bunke. Blanda ordentligt.
  • Tillsätt bittermandelarom och blanda igen.
  • Skär smöret i mindre bitar och arbeta in i mjölet tills det blir smuligt.
  • Knäck i ägget och ha i gräddfilen. Arbeta degen tills den precis går ihop. Om du knådar för mycket börjar gluten bildas och mandelkubbarna blir sega.
  • Ta upp degen på mjölad yta och forma till en rulle, ca 30 cm lång. Skär i ca 2 cm tjocka skivor och doppa snittytan i pärlsocker.
  • Lägg på plåt och lämna lite mellanrum, så att mandelkubbarna får plats att jäsa upp och flyta ut.
  • Grädda mandelkubbarna i 12-15 minuter, tills dom fått lite färg.
Keyword kakor, mandelkubb, småkakor