Kryddig kladdkaka med pumpa till halloween

pumpakladdkaka

Kryddig kladdkaka med pumpa till halloween

Så här till halloween är det nog många som köpt hem pumpor, för att karva ur och dekorera hemmet med. Men istället för att bara slänga pumpaköttet, så går det jättebra att baka med. Och eftersom att kladdkakans dag närmar sig, vad passar då bättre än en kryddig kladdkaka med pumpa?

Kryddig kladdkaka med pumpa

Ingredienserna du behöver för att göra pumpakladdkaka

Att göra en kladdkaka med pumpa är egentligen inte konstigare än att röra ihop en klassisk kladdkaka. Den största skillnaden är att du tillsätter pumpapuré och några extra kryddor.

För att göra en pumpakladdkaka behöver du följande ingredienser:

  • Smör
  • Strösocker
  • Farinsocker
  • Vetemjöl
  • Salt
  • Kanel
  • Muskot
  • Ägg
  • Pumpapuré
pumpakladdkaka

3 tips för att lyckas med kladdkakan

En kladdkaka ska vara kladdig, allt annat är en stor besvikelse. Och för att lyckas med detta, finns några saker att tänka på.

  1. Vispa inte smeten. När du vispar smeten kommer det in alldeles för mycket luft, vilket gör att din tänkta kladdkaka kommer bli mer som en sockerkaka när den gräddas.
  2. Håll koll på tiden. För att få till en perfekt kladdkaka är det mycket bättre att grädda den lite för kort tid, än att råka övergrädda den. Kladdkakan är klar när den blivit gräddad i kanterna, men fortfarande är lite dallrig i mitten.
  3. Låt svalna ordentligt. Okej, ibland vill man bara kasta sig över kladdkakan när den fortfarande är varm och nygräddad. Men om du låter den svalna ordentligt några timmar i kylen, så kommer den bli sådär seg, god och alldeles underbar.

Är du inte en fan av just pumpa, men älskar kladdkaka? Då kanske du gillar den här kladdkakan med chaikryddor istället.

pumpakladdkaka

Kryddig kladdkaka med pumpa till halloween

En kryddig och god kladdkaka med smak av pumpa. Perfekt att göra på överblivet fruktkött från årets halloween-pumpa.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 8

Ingredienser
  

  • 150 g smör smält
  • 90 g strösocker
  • 75 g farinsocker
  • 120 g vetemjöl
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk kanel
  • 1/4 tsk muskot
  • 2 st ägg rumsvarma
  • 180 g pumpapuré ca 2 dl

Instruktioner
 

  • Starta ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme.
  • Smält smöret och låt svalna.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en springform och smöra sidorna. Jag använde en form på 18 cm, för att få en extra hög kladdkaka.
  • Väg upp alla torra ingedienser och blanda i en bunke. En ballongvisp passar extra för detta.
  • Knäck i äggen, häll i pumpapurén och det smälta smöret. Blanda smeten tills den precis gått ihop. Då undviker du att få in för mycket luft, som kan göra kladdkakan torr.
  • Häll smeten i din form och grädda mitt i ugnen 25 min. Väljer du en större form, kan du behöva minska på tiden. Bäst är att börja med en kortare tid och hålla koll, eftersom alla ugnar är olika. Kladdkakan är klar när den är gräddad i kanterna, men fortfarande dallrig i mitten.
  • Låt kladdkakan svalna ett par timmar i kylen innan servering och gärna över natten.
Keyword halloween, kladdkaka, pumpa