Kladdig kladdkaka med värmande chaikryddor

kladdig kladdkaka med värmande chaikryddor

Kladdkaka med värmande chaikryddor

Inspirerad av mitt favorit-te så här på på hösten, så ville jag göra en härligt kladdig kladdkaka med samma värmande chaikryddor. Perfekt för ruskiga höstdagar när du ska bjuda vänner och familj på fika.

kladdig kladdkaka med värmande höstkryddor

Tips för att lyckas med kladdkakan

En torr kladdkaka kan vara bland det tråkigaste som finns när det kommer till fika. Själv kör jag gärna på ju kladdigare, desto bättre.

Och för att få en riktigt kladdig kladdkaka, så finns det ett par tips.

  • Vispa inte smeten. När du vispar kommer det in alldeles för mycket luft, vilket gör så att din kladdkaka kommer bli mer som en sockerkaka. Den blir alltså inte sådär kladdig som du vill ha den.
  • Håll koll på tiden. För att få till den perfekta kladdkakan, är det bättre att grädda den lite för kort tid. Kladdkakan är är klart när den fått en gräddad yta och lite mer gräddade kanter, samtidigt som den fortfarande är dallrig i mitten.
  • Låt gärna kladdkakan svalna ett par timmar och gärna över natten. Då hinner den bli så där seg och god också.
kladdig kladdkaka med värmande chaikryddor
kladdig kladdkaka med värmande chaikryddor

Kladdig kladdkaka med värmande chaikryddor

En riktigt god och kladdig kladdkaka med värmande chaikryddor.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 18 minuter
Total tid 28 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 8

Ingredienser
  

  • 150 g Smör
  • 75 g Farinsocker
  • 90 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 2 st ägg, rumsvarma
  • 1/4 tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära, mald
  • 1/4 tsk muskot
  • 1/4 tsk svartpeppar, mald

Instruktioner
 

  • Starta ugnen på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och under värme.
  • Lägg bakplåtspapper i botten på en springform och smöra sidorna. Här har jag använt en form på 18 cm för att få en lite högre kladdkaka.
  • Börja med att smälta smöret på medelvärme.
  • Blanda sen ner sockret i det smälta smöret, så att det löser upp sig. På så vis undviker du att få knastrigt socker i din kladdkaka.
  • Knäck äggen i en bunke och tillsätt övriga torra ingredienser.
  • Häll över det smälta smöret och sockret i bunken med mjöl och kryddor. Rör sen ihop smeten försiktigt tills den precis blivit helt blandad.
  • Häll ner smeten i din form och grädda mitt i ugnen ca 16-18 min för att få den riktigt kladdig.
  • Låt sen kladdkakan svalna ett par timmar i kylen och gärna över natten.
Keyword höst, kladdkaka