Recept på spröda och goda saffransscones

Recept på spröda och goda saffransscones

Här kommer ett recept på spröda och goda saffransscones. Så att du kan duka upp en riktigt mysig helgfrukost. För nu när det bara är två veckor kvar till första advent, tycker jag det är helt okej att börja smyga in juliga smaker här och där.

bild på spröda och goda saffransscones

Tips för att lyckas med dina saffransscones

Scones går snabbt och enkelt att göra, och passar superbra för att göra helgfrukosten lite mysigare och godare. Eller som tillbehör på en brunch.

Och för att lyckas med dina scones, så att dom blir sådär spröda och goda, finns det några saker du kan göra.

  • Använd kalla ingredienser. Genom att använda kalla ingredienser undviker du att smöret smälter innan dina scones har gräddats. För när smöret får smälta i ugnen istället, hjälper det till att göra så sconesen blir sådär spröda.
  • Knåda inte degen. När du knådar och arbetar degen för mycket kommer dina scones bli tunga och kompakta. Försök istället att arbeta degen så lite som möjligt, genom att krama ihop degen tills den precis går ihop. Vill du inte använda händerna, funkar till lika bra med en gaffel.
  • Grädda dom precis innan dom ska ätas. Scones smakar som allra bäst när dom är precis nygräddade. Om du vill spara tid och göra dina scones i förväg, så kan du göra degen, platta ut och skära upp dina scones. Ställ dom sen i kylen, tills det är dags att grädda dom.
bild på spröda och goda saffransscones

Spröda och goda saffransscones

Här kommer ett recept på spröda och goda saffransscones. Så att du kan duka upp en riktigt mysig helgfrukost. För nu när det bara är två veckor kvar till första advent, tycker jag det är helt okej att börja smyga in juliga smaker här och där.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Måltid Frukost
Portioner 8

Ingredienser
  

Saffransscones

  • 6 dl vetemjöl 360 g
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 g saffran
  • 2 dl mjölk
  • 75 g smör tärnat och kallt

Glasyr

  • 1/2 dl turkisk yoghurt
  • Honung
  • Vatten

Instruktioner
 

Saffransscones

  • Börja med att sätta ugnen på 200 grader varmluft, 225 grader om du använder vanlig ugn.
  • Värm sedan mjölken tillsammans med saffran. Låt svalna och ställ i kylen, så att det blir kallt.
  • Mätt upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda.
  • Tillsätt det kalla, tärnade smöret och nyp ihop till en grynig massa.
  • Häll i den kalla saffrans-mjölken och blanda snabbt ihop till en deg. Tänk på att inte knåda för mycket, utan krama bara ihop degen tills den precis går ihop.
  • Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper, till en cirkel som är ca 2 cm tjock. Skär i åtta stycker tårtbitar och dra isär dom lite, så att dom inte jäser ihop.
  • Grädda dina saffransscones ca 15 min.

Glasyr

  • Söta yoghurten med lite honung och blanda sen ut med vatten till önskad konsistens. Ringla sen över dina scones, innan du serverar.
Keyword advent, frukost, jul, saffransscones