Mörk chokladtryffel med apelsin och kanel till jul

mörk chokladtryffel med apelsin och kanel

Mörk chokladtryffel med apelsin och kanel till jul

Att göra hemmagjort godis hör julen till och är nog en mysig tradition hos många. Och kanske har du redan dina favoriter, som du gör år efter år. Men för dig som vill testa något nytt och gillar kombinationen av apelsin och choklad, tycker jag verkligen du ska prova detta recept på mörk chokladtryffel med apelsin och kanel.

Vad är mörk chokladtryffel med apelsin och kanel?

Mörka chokladtryfflar är ett fantastiskt gott julgodis, som bara smälter i munnen. Tryfflarna är smaksatta med apelsin och rullade i en blandning av kakao och kanel.

Ett perfekt godis för dig som vill njuta av något gott, utan att spendera en evighet i köket. Eller vill ge bort något extra gott till nära och kära.

Eftersom dom är så pass enkla att göra, funkar chokladtryfflarna också jättebra att göra tillsammans med barnen. Mitt tips är då att förbereda chokladsmeten och låta den stelna i förväg, så att barnen kan börja rulla tryfflarna direkt.

mörk chokladtryffel med apelsin och kanel

Ingredienserna du behöver för att göra mörk chokladtryffel

Som jag nämnde ovan är chokladtryfflar en av dom enklaste sorterna julgodis du kan göra och grundreceptet innehåller egentligen bara tre ingredienser. Men för att variera dom lite, har jag här valt att smaksätta med apelsin och kanel.

För att göra chokladtryfflarna behöver du:

  • Mörk choklad
  • Grädde
  • Smör
  • Apelsin
  • Kakao
  • Kanel

Så här gör du chokladtryfflar

  1. Gör tryfflarna: Koka upp grädde och rör ner hackad choklad. Rör sen ner en klick smör och tillsätt apelsinsaft + zest. Häll i matlåda och låt stelna i kylen ett par timmar.
  2. Rulla till tryfflar: Använd en tesked för att skopa upp chokladen och rulla till matskedstora bollar.
  3. Vänd i kakao och kanel. Blanda kakao och kanel i skål och vänd runt dina tryfflar tills dom är helt täckta. Och så var dom klara. Bara att äta och njuta!

Förvara chokladtryffel

Du kan förvara dina chokladtryfflar i en lufttät matlåda med lock i kylen. Där håller dom sig fint upp till en vecka, om du inte hinner äta upp dom innan dess.

mörk chokladtryffel med apelsin och kanel

Mörk chokladtryffel med apelsin och kanel

Fantastiskt god mörk chokladtryffel med apelsin och kanel, som bara smälter i munnen. Perfekt för dig som gillar enkelt julgodis att njuta av själv eller ge bort i present till någon du gillar.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Låt stelna 4 t
Total tid 4 t 25 minuter
Måltid Efterrätt
Portioner 30 st

Ingredienser
  

  • 250 g mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 20 g smör
  • 3 msk apelsinsaft + zest från 1/2 apelsin
  • 1/4 dl kakao
  • 1/4 tsk kanel

Instruktioner
 

  • Börja med att finhacka chokladen
  • Koka sen upp grädden i en kastrull.
  • Dra av plattan och rör ner den hackade chokladen. Blanda tills chokladen smält helt.
  • Tillsätt smöret och rör chokladen slät.
  • Häll i saft och zest från apelsinen och blanda tills chokladen är slät.
  • Häll i matlåda med lock och låt stelna i kylen ca 4 timmar.
  • Blanda kakao och kanel i en skål. Skopa upp choklad och rulla till bollar, och vänd sen i kakao.
Keyword chokladgodis, chokladtryffel, chokladtryffel med apelsin, enkelt julgodis, julgodis