Mörk chokladtryffel med apelsin och kanel till jul
Att göra hemmagjort godis hör julen till och är nog en mysig tradition hos många. Och kanske har du redan dina favoriter, som du gör år efter år. Men för dig som vill testa något nytt och gillar kombinationen av apelsin och choklad, tycker jag verkligen du ska prova detta recept på mörk chokladtryffel med apelsin och kanel.
Vad är mörk chokladtryffel med apelsin och kanel?
Mörka chokladtryfflar är ett fantastiskt gott julgodis, som bara smälter i munnen. Tryfflarna är smaksatta med apelsin och rullade i en blandning av kakao och kanel.
Ett perfekt godis för dig som vill njuta av något gott, utan att spendera en evighet i köket. Eller vill ge bort något extra gott till nära och kära.
Eftersom dom är så pass enkla att göra, funkar chokladtryfflarna också jättebra att göra tillsammans med barnen. Mitt tips är då att förbereda chokladsmeten och låta den stelna i förväg, så att barnen kan börja rulla tryfflarna direkt.

Ingredienserna du behöver för att göra mörk chokladtryffel
Som jag nämnde ovan är chokladtryfflar en av dom enklaste sorterna julgodis du kan göra och grundreceptet innehåller egentligen bara tre ingredienser. Men för att variera dom lite, har jag här valt att smaksätta med apelsin och kanel.
För att göra chokladtryfflarna behöver du:
- Mörk choklad
- Grädde
- Smör
- Apelsin
- Kakao
- Kanel
Så här gör du chokladtryfflar
- Gör tryfflarna: Koka upp grädde och rör ner hackad choklad. Rör sen ner en klick smör och tillsätt apelsinsaft + zest. Häll i matlåda och låt stelna i kylen ett par timmar.
- Rulla till tryfflar: Använd en tesked för att skopa upp chokladen och rulla till matskedstora bollar.
- Vänd i kakao och kanel. Blanda kakao och kanel i skål och vänd runt dina tryfflar tills dom är helt täckta. Och så var dom klara. Bara att äta och njuta!
Förvara chokladtryffel
Du kan förvara dina chokladtryfflar i en lufttät matlåda med lock i kylen. Där håller dom sig fint upp till en vecka, om du inte hinner äta upp dom innan dess.

Mörk chokladtryffel med apelsin och kanel
Ingredienser
- 250 g mörk choklad
- 1,5 dl vispgrädde
- 20 g smör
- 3 msk apelsinsaft + zest från 1/2 apelsin
- 1/4 dl kakao
- 1/4 tsk kanel
Instruktioner
- Börja med att finhacka chokladen
- Koka sen upp grädden i en kastrull.
- Dra av plattan och rör ner den hackade chokladen. Blanda tills chokladen smält helt.
- Tillsätt smöret och rör chokladen slät.
- Häll i saft och zest från apelsinen och blanda tills chokladen är slät.
- Häll i matlåda med lock och låt stelna i kylen ca 4 timmar.
- Blanda kakao och kanel i en skål. Skopa upp choklad och rulla till bollar, och vänd sen i kakao.