Baka pepparkaksgrottor med rårörda lingon
Börja julbaket med pepparkaksgrottor fyllda med rårörda lingon och bjud på till adventsfika. Dom är supergoda och själv tycker jag att pepparkakssmaken blev helt fantastisk. Och kombinationen med rårörda lingon, mums. Så goda, som sagt.
Dessutom är dom väldigt enkla att göra. Och enkla kakor gillar man ju. Allt du behöver är en bunke och dina händer, eller en slev, om du inte vill bli kladdig. Men det funkar så klart också lika bra att blanda ihop degen i matberedare, om du har en sån.
Tips för att lyckas med dina pepparkaksgrottor
- Blanda bara degen tills den precis går ihop och blir smidig, så att dina pepparkaksgrottor blir spröda.
- Grädda dina pepparkaksgrottor ordentligt, annars finns en risk att dom kommer att smaka mjöl.
- Låt gärna pepparkaksgrottorna stå ett par timmar innan servering, så blir dom mycket godare att äta.
Så här gör du rårörda lingon
Det är superenkelt att göra rårörda lingon själv, eftersom den inte behöver kokas som vanlig lingonsylt. En annan fördel med att göra rårörda lingon hemma istället för att köpa, är att du själv kan styra hur sött det ska bli. Jag gillar när det smakar lite mer syrligt.
Det enda du behöver göra är att blanda socker och frysta lingon. Sen är det bara att röra om lite och då tills socker löst upp sig och lingonen har tinat. Och så har du en supergod fyllning till dina pepparkaksgrottor.
Förvara dina pepparkaksgrottor med rårörda lingon rätt
Om du ska äta dina pepparkaksgrottor inom några dagar, funkar det bra att förvara dom i en lufttät burk. Där håller dom upp till en vecka utan problem.
Vill du spara dom längre än så, skulle jag rekommendera att du fryser dom. Och när det sen blir dags för att fika dina ljuvliga pepparkaksgrottor, är det bara att du tinar dom i rumstemperatur.
Pepparkaksgrottor fyllda med rårörda lingon
Ingredienser
Pepparkaksgrottor
- 200 g rumsvarmt smör
- 270 g vetemjöl
- 1/2 dl strösocker
- 1/2 dl farinsocker
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 2 tsk mald nejlika
- 1/2 tsk mald ingefära
- 1/4 tsk kardemumma
Rårörda lingon
- 1 dl lingon
- 1/2 msk socker
Instruktioner
Pepparkaksgrottor
- Starta ugnen och sätt den på 160 grader varmluft eller 175 grader över- och undervärme.
- Mät sen upp och blanda alla torra ingredienser i en bunke.
- Tillsätt det rumsvarma smöret i mindre bitar och arbeta ihop till en smidig deg.
- Dela degen i 18 lika stora delar och rulla till bollar.
- Gör en en grop i varje boll och fyll med rårörda lingon. Eller lingonsylt om du hellre vill ha det.
- Grädda pepparkaksgrottorna ca 15 min. Och låt svalna helt innan du äter.
Rårörda lingon
- Blanda socker och lingon i en skål.
- Rör om lite då och då, tills sockret löst upp sig och lingonen tinat.